Συνέντευξη στο site dday.gr έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, Νίκος Κογιουμτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση του κορονοϊού, στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και για την επόμενη ημέρα για τον εμπορικό κόσμο της χώρας. Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη:
“Η κρίση του κορονοϊού η πιο σωστά η έκταση της Πανδημίας που βιώνουμε γενικότερα στον πλανήτη, είναι κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο. Όλες η χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η δική μας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση τόσο στον κύριο τομέα που είναι η υγεία των πολιτών, όσο βέβαια και στον τομέα της οικονομίας, όπου το πλήγμα είναι αρκετά δυνατό για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Το dday.gr μίλησε για το θέμα αυτό με τον Β΄Αντιπρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, Νίκο Κογιουμτσή, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται αλλά και στα μέτρα που απαιτούνται να προστεθούν στα ήδη ληφθέντα, για να βγει η οικονομία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Κύριε Κογιουμτσή βιώνουμε μια κρίση τις οποίας οι συνέπειες ουσιαστικά δεν μπορούν να υπολογιστούν. Πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση στο εμπόριο και γενικότερα στις επιχειρήσεις;
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν αόρατο εχθρό ουσιαστικά και βεβαίως το πρώτιστο είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και να βγούμε όλοι υγιείς και όρθιοι. Αμέσως μετά, χωρίς να ξέρουμε σε πόσο διάστημα, ευελπιστώ να είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Είμαστε και λαβωμένοι ως οικονομία, ως χώρα, ως αγορά από αυτή τη δεκαετή κρίση που περάσαμε. Προσπαθούσαμε να κάνουμε κάποια βήματα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα, εδώ και περίπου έναν χρόνο, βλέπαμε κάποιους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν μια καλυτέρευση. Στην ανεργία, λίγο και στην κατανάλωση, γεγονός που δημιουργούσε και ένα αισιόδοξο κλίμα, καθώς η αγορά είναι και ψυχολογία. Ήρθε όμως τώρα αυτό με τον κορονοϊό και μας προσγείωσε πάλι ανώμαλα.»
Ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα αιτήματα που έχετε ή θέλετε να θέσετε προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφιστεί ο εμπορικός κόσμος και βέβαια να ληφθούν όλα τα μέτρα μέριμνας και για τους εργαζομένους;
«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιες αδικίες μέσα και γίνεται μια προσπάθεια και σαν επιμελλητήρια και σαν ΕΣΕΕ και σαν φορείς γενικότερα, τις προσλαμβάνουσες που έχουμε από΄τα μέλη μας να τις μεταφέρουμε εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Θεωρώ ότι αυτό που κυριαρχεί αυτή της στιγμή είναι το θέμα των επιταγών – συναλλαγματικών. Υπάρχουν πολλές μεταχρονολογημένες επιταγές, οι περισσότερες υπογράφτηκαν από τον εκδότη τους τον Δεκέμβριο για να φορτώσουν τα καταστήματά τους οι επιχειρηματίες και οι οποίες λήγουν μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο. Ακούμε ότι η κυβέρνηση θα πάρει κάποια μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα και ευελπιστούμε να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, περίπου στο 80% είναι προς αυτή την κατεύθυνση και το υπόλοιπο 20% είναι οι συναλλαγματικές, οι δόσεις προς τις τράπεζες, οι υποχρεώσεις προς ενοίκια. Νομίζω ότι το πρώτιστο για τις επιχειρήσεις είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τουλάχιστον το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου. Από την στιγμή που έκλεισαν βέβαια οι επιχειρήσεις θα υπάρχει το επίδομα των 800 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Άρα το πιο σημαντικό είναι αυτά και βέβαια το ενοίκιο των καταστημάτων καθώς με κλειστή επιχείρηση είναι λίγο δύσκολο να μπορέσεις να πληρώσεις έστω και το 60% του ενοικίου σου. Θεωρούμε ότι ένα μικρότερο ποσοστό θα ήταν πιο δίκαιο και από την άλλη πλευρά στους ιδιοκτήτες να δινόντουσαν περισσότερα φορολογικά κίνητρα για να αντισταθμιστεί αυτή η κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν και περισσότεροι κωδικοί δραστηριότητας στα μέτρα που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση, και μάλιστα ήδη έχουν προστεθεί στους αρχικούς επιπλέον εκατό ΚΑΔ με δική μας παρέμβαση, ενώ μας υποσχέθηκαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα δουν και κάποιους άλλους κωδικούς προς ένταξη στα μέτρα, όπως βέβαια και την πρότασή μας να ενταχθούν και οι ομόρυθμες και εταιρόρυθμες αλλά και οι ΕΠΕ να συμπεριληφθούν γιατί είναι πιστεύω κοινωνικά άδικο καθώς και αυτές πλήττονται.»
Για την επόμενη μέρα ποιος είναι ο σχεδιασμός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με τους περιφερειακούς επαγγελματικούς φορείς;
«Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τα σενάρια που θα μας αφήσει ως περιθώριο ο κορονοϊός. Ένα καλό σενάριο θα είναι εάν τελειώσουμε με όλη αυτή την κατάσταση και δειλά, δειλά βγούμε από αυτήν στα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου και μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, γιατί πλήρης δεν πρόκειται να υπάρξει στις αρχές και με βάση αυτά που άκουσα από την κυβέρνηση θα υπάρξει ένας σχεδιασμός αντιμετώπισης με δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να στηριχθούν στα πρώτα βήματά τους μετά από αυτή την κρίση. Θα πρέπει αυτά να γίνουν γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το ΕΣΠΑ θα πρέπει να τρέξει πολύ πιο γρήγορα γιατί βλέπουμε και φαινόμενα καθυστέρησης στις πληρωμές των επιχειρήσεων που έχουν ήδη μπει σε μια διαδικασία εκταμίευσης. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενέργειες σε καιρό οικονομικού πολέμου στον οποίο είμαστε και να γίνονται με διαδικασίες εξπρές. Από εκεί και πέρα στον σχεδιασμό που θα υπάρξει θα πρέπει να ζητηθεί και η άποψη των κοινωνικών εταίρων, τόσο των εργοδοτικών φορέων, όσο και των φορέων των εργαζομένων, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε αυτό το σχεδιασμό για την αντιμέτωπιση των συνεπειών της κρίσης αυτής. Θα είναι επίπονος, θα είναι δύσκολος, θα έχει χρονικό μάκρος αλλά πιστεύω ότι αν βάλουμε όλοι μαζί «πλάτη» θα έχει αποτέλεσμα. Όσον αφορά στην συνεργασία που έχουμε τις περιφερειακές επαγγελματικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα στην περιοχή σας με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηλιούπολης, αλλά και σε όλες τις άλλες περιοχές, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε καθημερινή συνεργασία μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, συγκεντρώνοντας τα τοπικά που προβλήματα που υπάρχουν για να τα αναδείξουμε και να τα αντιμετωπίσουμε και σαν Επιμελητήρια αλλά και μέσα από το θεσμό των κοινωνικών εταίρων, θέτοντας τα στην κυβέρνηση. »
Ας πούμε ότι βγαίνουμε στα μέσα Μαΐου σε μια σχετική κανονικότητα και λειτουργεί η κοινωνία μας και ο εμπορικός κόσμος το καλοκαίρι. Έχετε συζητήσει με την κυβέρνηση το ενδεχόμενο της προετοιμασίας ενός σχεδιασμού εάν στα μέσα του φθινοπώρου επιστρέψει ο κορονοϊός, στην περίπτωση βέβαια που δεν έχουμε μέχρι τότε κάποιο φάρμακο η εμβόλιο για την καταπολέμηση του;
«Θα έλεγα ότι αυτό το τελευταίο σενάριο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Ευελπιστώ ότι μέχρι τότε, γιατί υπάρχουν και αισιόδοξες προβλέψεις για το φάρμακο καταπολέμησης του ιού που θα δώσει μια σχετική ανοσία στον γενικό πληθυσμό και για το εμβόλιο, το οποίο φαίνεται ότι θα αργήσει λιγάκι. Πιστεύω ότι δεν θα μπούμε στην διαδικασία που μπήκαμε τώρα και η οποία θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να είναι σεβαστή από όλους μας και το Μένουμε Σπίτι, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα γιατί είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας αυτή τη στιγμή. Επίσης, στο οικονομικό κομμάτι θα πρέπει να δούμε και το μεγάλο θέμα που λέγεται τουρισμός, το οποίο θα πρέπει να το διαφυλάξουμε καθώς αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας. Η κρίση αυτή του κορονοϊού ήρθε ουσιαστικά να τσακίσει τον τουρισμό και η προσπάθεια μας θα πρέπει να είναι να σώσουμε, αν μπορεί να γίνει χρονικά, ένα κομμάτι της τουριστικής δραστηριότητας, που θα βοηθήσει την οικονομία μας. Δεν ξέρουμε εάν θα μπορούν να ταξιδεύουν οι άνθρωποι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όμως ευελπιστώ ότι θα μπούμε σε μια σχετική κανονικότητα και αυτό γιατί όπως φαίνεται η χώρα μας αντιμετωπίζει κάπως καλύτερα, σε σχέση με αλλες χώρες, την κατάσταση. Αυτό μου δίνει την αισιοδοξία και καθώς άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που όπως φαίνεται θα αργήσουν περισσότερο να επανέλθουν, καθώς έχουν κτυπηθεί έντονα, ίσως μας βοηθήσει για κάποια πιο γρήγορα βήματα στον τουριστικό τομέα.»
Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλετε το δικό σας μήνυμα, τόσο στους εμπόρους, όσο και στους πολίτες και τους καταναλωτές.
«Εμείς ως επιχειρηματίες είμαστε φύση αισιόδοξοι, βλέπουμε πάντα μισογεμάτο το ποτήρι και νομίζω ότι θα κερδίσουμε και αυτό τον πόλεμο. Σταδιακά θα κάνουμε το επόμενο βήμα και θα επανέλθουμε, εξάλλου έχουμε δημιουργήσει αντισώματα από την δεκαετή κρίση που περάσαμε και μπορούμε αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή για να βγούμε νικητές όλοι και οι έμποροι και οι πολίτες και οι καταναλωτές».”
Πηγή: dday.gr