Αρχική esilioupolis.gr Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης στο eea.gr: Η ενεργειακή κρίση το σοβαρότερο...

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης στο eea.gr: Η ενεργειακή κρίση το σοβαρότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, κ. Θανάσης Μπίρλης, μιλά στο eea.gr για το πλήγμα που δέχονται οι εμπορικές επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα αναγκαία μέτρα συγκράτησης της ακρίβειας και την εικόνα που επικρατεί στην αγορά.

Ο κ. Μπίρλης τονίζει πως η κρίση στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα.

«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η παρατεταμένη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σε όλους τους τομείς, αλλά και στις μεταφορές. Σε έναν κλάδο που όλα τα προϊόντα είναι εισαγόμενα. Συνέπεια αυτού είναι η αύξηση των τιμών χονδρικής κατά μέσο όρο 5% έως 7%», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που είχαν ληφθεί μέχρι τη ΔΕΘ, επισημαίνει ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη λήψη τους, ενώ υπογραμμίζει –όπως και ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. έχει επισημάνει- την ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στα περισσότερα βασικά είδη διατροφής.

Ο κ. Μπίρλης αναφέρεται μάλιστα στις μελέτες των τελευταίων μηνών, που καταδεικνύουν τις σοβαρές δυσκολίες των καταναλωτών, καθώς το 83.7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων –μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά-, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μειωμένη κίνηση στα καταστήματα, ενώ το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο.

Χαρακτηρίζει θετικά τα μέτρα των ενισχύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορούν να δώσουν κάποιες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των θερινών εκπτώσεων ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης εξηγεί ότι η κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά, με την πτώση στον τζίρο να φτάνει στο 52%. Χαρακτηρίζει, δε, θετική την απόφαση κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, «κάτι που συζητούσαμε και επιδιώκαμε πολλά χρόνια», όπως αναφέρει.

Αναφερόμενος ειδικά στον χώρο των οπτικών προϊόντων επισημαίνει ότι πλήττεται ιδιαίτερα από το παραεμπόριο και τη διάθεση μέσω διάφορων καναλιών απομιμητικών προϊόντων, γεγονός που προξενεί μεγάλη ζημία στους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία.

«Η πληγή του παραεμπορίου προκαλεί ασφυξία στους επιχειρηματίες των οπτικών, εάν προσθέσουμε σε αυτό και την χωρίς κριτήρια διάθεση προϊόντων επιστημονικής κατηγορίας όπως φακοί επαφής, υγρό φακών επαφής μέσω διαδικτυακών πλατφορμών», προσθέτει.

Εκφράζει, τέλος, την ιδιαίτερη ικανοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης για τη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου και την δωρεάν παροχή υλικοτεχνικής υποδομής από το Ε.Ε.Α., αλλά και τη διάθεση, σε συνεργασία και με τον Δήμο Ηλιούπολης, υλοποίησης εκδηλώσεων και δράσεων προς όφελος των επιχειρηματιών της πόλης.